El programa proposa l’audició de 3 misses corals compostes per encàrrec en 3 circumstàncies diferents. La missa de Schubert, amb text de Johann Philipp Neumann, li fou encarregada per aquest darrer a fi i efecte de proveir als fidels catòlics vienesos d’uns himnes cantables en llengua pròpia. Tanmateix, la missa fou censurada perquè els textos no havien rebut el nihil obstat corresponent. Malgrat això, l’obra tingué una gran popularitat i fou traduïda des de la seva estrena el 1927 en diverses llengües. La versió que s’interpreta en aquesta audició és en català. L’obra fou escrita per instruments de vent, que doblen pràcticament sempre el cor, atorgant a la música un aire homofònic i solemne. Els instrumentistes que formen el grup acompanyant són pràcticament tots membre del Cor Jove del Cabirol.
La Berliner Messe, fou encarregada a l’estonià Arvo Pärt, per ser estrenada el 1990 en el congrés de cristians catòlics alemanys que se celebrà al Berlin recentment reunificat. L’obra és composta amb el característic estil Tintinàbulis (campaner) del compositor que aconsegueix unes sonoritats plenes, vibrants, íntimes i penentrants. És una obra de dificultat estètica interpretativa i auditiva. La Coral Canigó la va interpretar el desembre de 2002 així que fou publicada.
A Little Jazz Mass fou encarregada al compositor anglès Bob Chilcot pel festival Crescent City Choral Festival de New Orleans (USA), ell suggerí utilitzar l’estil musical que havia fet famosa la ciutat, es va estrenar el 2004. No és una obra escrita per un ofici religiós sinó que únicament es prenen els textos de la litúrgia llatina i s’utilitza per una obra àgil i fresca. Tot i que no fou escrita expressament per a cors de joves, habitualment són aquestes formacions qui la interpreten, acompanyades d’un trio de piano, bateria i contrabaix.
El programa, doncs, proposa aquestes tres obres, que si bé totes elles foren encarregades expressament únicament la primera fou estrenada en la seva funció litúrgica original, mentre que les altres dues han esdevingut únicament obres de concert.
PROGRAMA
I. BERLINER MESSE (1990, rev. 2002) Arvo Pärt (*1935)
Kyrie
Gloria
Erster Alleluiavers zum Pfingstfest
Zweiter Alleluiavers zum Pfingstfest
Veni Sancte Spiritus
Sanctus
Agnus Dei
Coral Canigó
Orgue, Joan Espuny
II. A LITTLE JAZZ MASS (2004) Bob Chilcot (*1955)
Kyrie
Gloria
Sanctus
Benedictus
Agnus dei
Cor Jove del Cabirol
Roe Deep Jazz Trio
III. DEUTSCHE MESSE. D 872 (1827) Franz Schubert (1797-1828)
Text: J. Ph. Neumann
Traducció: Joan Costa
Per a l’Entrada
Per al Glòria
Per a l’Evangeli
Per a l’Ofertori
Per al Sanctus
Després de l’Elevació
Per l’Agnus Dei
Cant Final
Cor Jove del Cabirol
Coral Canigó
Roh Bläserensemble
Orgue, Joan Espuny
Direcció, Xavier Solà
Cor Cabirol Jove
El Cor Cabirol, com a cor infantil, va ser fundat a Vic l’any 1966, a redós de la Coral Canigó, per difondre la música i la llengua catalana entre els més joves. Les fundadores, integrades a la Coral Canigó, van promoure l’agrupació de cors infantils i juvenils catalans dins del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, i es van produir intercanvis, concerts, trobade de tots els cors, etc. Dins d’aquesta línia ha participat en totes les trobades corals que s’han produït a Catalunya d’aleshores ençà i ha estrenat cantates de compositors catalans com ara Mompou, Ros-Marbà, Josep Pons, Baltasar Bibiloni, Josep Baucells i d’altres. També ha aportat adaptacions catalanes de cançons d’autors i de compositors, que es van recollir en dos cançoners Cançons del Cabirol (vol. 1 i 2) i en dos discs. Ha participat en diversos enregistraments i ha cantat amb les orquestres simfòniques de Barcelona i de Granada, a més de l’Orquestra de Cambra de Vic. L’any 2008, el Cor Cabirol va ser el responsable d’organitzar l’Europa Cantat Jove d’aquella edició, i ha participat en els anteriors i posteriors organitzats a Europa. Des de l’any 2018, els cantaires d’edats compreses entre els 12 i els 24 s’integren en el Cabirol Jove per gaudir de la música amb repertori propi o participar de projectes d’envergadura com la interpretació d’El Messies de Haendel el darrer Nadal amb la Coral Canigó. El Cabirol Jove ha dut a terme actuacions, a part de Catalunya, a l’Alguer, Oslo i França, entre d’altres.
CORAL CANIGÓ
La Coral Canigó es va fundar a Vic l’any 1963, sota la direcció d’Enriqueta Anglada, amb el propòsit de difondre la música coral i ser un espai de pràctica vocal de gent que havia estudiat música. Des de 1991 Xavier Solà n’és el director. Des dels seus inicis, la coral ha estat vinculada al moviment coral català i ha cantat en els principals auditoris del país (Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona, etc.). Les actuacions també l’han portat a cantar al País Basc, Mallorca, Andorra, França, Itàlia i Bèlgica.
La Coral Canigó disposa d’un repertori de més de 800 obres de tots els estils. D’entre les obres interpretades destaquem els Magnificat de Buxtehude i d’Aguilera d’Heredia, els Motets i el Magnificat de Vic Nees, i el Magnificat i la Berliner Messe d’Arvo Pärt. També ha programat obres poc difoses d’autors consagrats com el Misericordias Domini i les Vesperae de Dominica de W. A. Mozart, la Passió Segons Sant Mateu de T.L. de Victoria, l’Himne d’Advent de Z. Kodály, la Missa Choralis de F. Liszt, la Ceremony of Carols i Christ’s Nativity de B. Britten o From the Bavarian Highlands d’E. Elgar, al costat d’un repertori més conegut, com el Magnificat de J. S. Bach o els Valsos Amorosos de J. Brahms.
Juntament amb altres formacions corals, ha interpretat la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach, El Pessebre de Pau Casals, El Messies de G. F. Haendel, la Creació de J. Haydn, l’Orfeo de C. Monteverdi, el Gloria d’A. Vivaldi, , el Requiem de W. A. Mozart i Carmina Burana, de C. Orff, així com també obres de compositors contemporanis com Vic Nees, Benjamin Britten o Salvador Brotons. Els autors catalans sempre han tingut una presència notable en el repertori de la coral. D’una banda s’han interpretat peces d’autors antics com Mateu Fletxa el Vell, el pare Antoni Soler o Joan Cererols. D’altra banda, els compositors del s. XX han rebut una especial atenció i s’han interpretat obres de Lamote de Grignon, Joaquim Homs, Cristòfor Taltabull, Manuel Blancafort i Manuel Oltra. A més, la coral difon amb freqüència l’obra de compositors vigatans: Pere Alberc Vila, Rafael Subirachs Ricart, Rafael Subirachs Vila, Josep Baucells, Jaume Ayats i Joaquim Maideu, aquest darrer ripollès però vigatà d’adopció. La Coral Canigó també ha cantat textos de poetes catalans, d’entre els quals destaquem Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol i Joan Salvat-Papasseit i compta amb diversos enregistraments en col·laboració amb formacions vàries.