Vine a gaudir de l'extraordinari concert solidari del Rèquiem en re m. K 626 de W.A. Mozart, que la Coral Càrmina acompanyada per l'Orquestra Terrassa 48 ens oferiran el dijous dia 6 d'octubre de 2022, a la Basílica de Santa Maria del Pi, a favor Mans Unides.
La Coral Càrmina, que enguany celebra el seu 50è aniversari, juntament amb un quartet de solistes i l’Orquestra Terrassa 48 ofereix una de les grans obres mestres de tots els temps, el Rèquiem de W.A. Mozart, completat pel seu deixeble F.X. Süssmayr i que estarà acompanyat pel conegut Laudate Dominum de les Vespres solemnes de confessor del mateix compositor salzburguès.
Mans Unides financia el projecte de formació professional per a joves ugandesos en perill d'exclusió que el monjo montserratí Sergi d’Assís Gelpí du a terme a Tororo (Uganda).
PROGRAMA
Laudate Dominum de les “Vesperae Solennes de Confessore”, K. 339
Rèquiem en re m. K 626
Solistes:
Ulrike Haller, soprano
Mariona Llobera, contralt
Martí Doñate, tenor
German de la Riva, baix
Coral Càrmina
Orquestra de Cambra Terrassa 48
Quim Térmens, concertino-director
Daniel Mestre, direcció
CORAL CÀRMINA
Fundada l’any 1972 pel mestre Jordi Casas i Bayer, la Coral Càrmina ha esdevingut un dels cors de refèrencia en el món coral català en els darrers 49 anys.
Ha estat dirigida en diferents etapes per Josep Pons, Francesc Guillén, Josep Vila, Alfred Cañamero, Montserrat Ríos, Fernando Marina i Gorka Sierra. Des del 2013 Daniel Mestre n’és el director.
El cor ha treballat també amb directors de prestigi internacional com Edmon Colomer, Laszlo Heltay, Christopher Hogwood, Antoni Ros Marbà, Salvador Mas, Andrew Parrott o Ton Koopman, entre molts altres.
El seu repertori abasta des de la polifonia medieval fins a les composicions més actuals, però la Coral Càrmina ha tingut sempre un interès especial pels compositors catalans contemporanis, com mostra la seva participació en l’estrena d’obres de F. Mompou, F. Homs, M. Valls, J. Guinjoan, J. Soler o X. Benguerel. Destaquen les estrenes de La arboleda de S. Brotons, Essències del mallorquí D. León, El Mirador de J. Vila o les Homilies V i VI d’A. Carbonell, estrenada el 2013 a l’Auditori de Barcelona amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Recentment ha encarregat i estrenat obres de Joan Magrané, Concepció Ramió, Carles Prat, Pol Requesens, Adrià Brabosa, Josep Maria Guix i Xavier Pagès Corella.
Des del 1986 fins al 2002 fou el cor col·laborador de l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, amb la qual va interpretar més de 75 obres simfonicocorals en més d’un centenar de concerts.
Aquesta dilatada experiència i la contínua aposta per la qualitat i expressivitat vocal li han permès seguir participant activament a les grans sales de concerts i amb orquestres nacionals i internacionals en produccions entre les quals destaquen el Rèquiem de G. Fauré, el Lobgesang de F. Mendelssohn, el Rèquiem de W.A. Mozart, la Passió segons Sant Joan de J.S. Bach, Un rèquiem alemany de J. Brahms, el Carmina Burana de K. Orff, The Armed Man: A Mass for Peace de K. Jenkins o la Gran Missa en do menor de W.A. Mozart.
El cor ha actuat arreu de Catalunya, a l’Estat Espanyol i en diferents països d’Europa. Són destacables la seva participació en la inauguració dels Auditoris de Barcelona i de Madrid o en l’acte d’Obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona’92; més recentment la Coral Càrmina ha estat convidada a cicles de gran prestigi com el XIX Otoño Musical Soriano (2011), el Festival de Música d’Arles (2012), el Festival Piano Prestige de Béziers (2011 i 2013), el Festival Grec de Barcelona (2012), o la Folle Journée de Nantes (2011 i 2013). També ha actuat recentment a L’Auditori i al Concert de la Mercè amb la Banda Municipal de Barcelona sota la direcció de Salvador Brotons i cal destacar la seva participació amb la Fura dels Baus i diversos artistes al Gran Concert per a les persones refugiades organitzat per “Casa nostra, casa vostra” al Palau St. Jordi l’11 de febrer del 2017.
Càrmina ha realitzat diversos enregistraments entre els quals destaquen Tosca amb el director A. Rahbari, L’alta naixença del rei en Jaume de Gerhard amb E. Colomer, A vision of Ariel de Saminsky amb J. Mester, el Psalm 126 de Philip Glass amb K. A. Rickenbacher, l’Stabat Mater de S. Brotons i El Llibre Vermell de X. Benguerel.
ORQUESTRA DE CAMBRA TERRASSA 48
Amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 és una formació estable especialitzada en el repertori escrit per a cordes. Fundada en la seva forma i filosofia actuals l’any 2000, el conjunt ha donat un gran impuls i difusió de la música per a formació d'orquestra de cordes amb uns programes que combinen una gran investigació i proximitat. L’OCT48 ha realitzat concerts per tota la geografia catalana i per l’estat espanyol, ha col·laborat en importants produccions simfonicocorals i ha fet enregistraments pels segells Ars Harmònica, Ma de Guido, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i pel Centre Robert Gerhard. Destaquen també col·laboracions amb directors com L. Heltay, J. Vila, M. Barrera, X. Puig, M. Thomas, B. Sargent, G. Comellas o J. Prats; solistes com M. Pintó, G. Claret, J. Domènech, D. Ligorio, V. Bronevetzky, M. Hinojosa, A. Pillai, A. Ventura, J. Palomares, I. Monar, A. Malikian, C. Arimany, D. Brlek. o K. Gleusteen i agrupacions com la Coral Cantiga, Coral Sant Jordi, Coral Càrmina, Cor Enric Granados, el Cor de Cambra del Palau de la Música i Kimbala Percussions, entre molts d’altres.
En la seva recerca de literatura per a orquestra de cordes, l’OCT48 ha realitzat primeres audicions a Catalunya de nombroses obres per a aquesta formació i també a nivell europeu, destacant-ne l'estrena continental de The Passion of Mary de Howard Blake amb el mateix compositor a la direcció, així com estrenes d’obres d'autors catalans com A. Guinovart, M. Caselles, J. Cornudella, T. Peire, A. Puig, F. Cruixent, J. LL. Guzman, C. Cases.... i primers enregistraments d'obres de R. Lamote de Grignon, J. Manén i M. Oltra, impulsant així la seva voluntat de difusió, recerca i globalització del fet musical i també a nivell de país.
L’OCT48 ha estrenat obres de ha explorat nous camins musicals i escènics amb la creació d’espectacles multidisciplinaris com “Carmen de Shchedrin”, “Giovanni S.E.” i “Gudbranstal les històries de Peer Gynt”, la co-producció juntament amb el Festival de Pasqua de Cervera de “Remena Nena” amb A. Tordera i J. Domènech, col·laboracions amb cantants com P. Sala, en l’espectacle "Una nit amb orquestra” i Sisa, amb qui estrenen “Arriba una cançó”, i amb formacions jazzístiques com el Manel Camp Trio i Carles Cases amb qui estrenen l'obra “Araguaya” amb textos de P. Casaldàliga.
Amb la voluntat d’incentivar el coneixement i la il·lusió per la música clàssica entre els més petits l’OCT48 ha dut a terme nombroses iniciatives pedagògiques. Destaquen la seva tasca directe en el projecte “assaig obert” i els espectacles infantils propis “Telemann i la història d’en Quixot”; “El botó de Haendel”; “Popoff, un compositor despistat” i “Els quadres de Hartmann”, els quals han estat programats per sales d’arreu de Catalunya.
Atesa la gran acceptació general i el beneplàcit de la crítica vers els seus programes basats en la investigació i difusió de la música escrita per a cordes a nivell global, l’OCT48 ha programat ininterrompudament des de l’any 2000 la seva temporada de concerts a la ciutat de Terrassa, i des de la temporada 2004-05 és orquestra resident al nou Auditori Municipal de Terrassa, on ofereix el seu cicle estable de concerts.
DANIEL MESTRE, director
Nascut a Igualada i format a l’Escolania de Montserrat amb Ireneu Segarra i als Conservatoris de Badalona i Barcelona, on estudia violí, piano i cant, es gradua en Direcció d’Orquestra amb les màximes qualificacions al Conservatori de Viena amb Reinhard Schwarz i Georg Mark.
Ha sigut Director del Cor de l’Òpera de Ciutat del Cap (Sud-àfrica) on debuta al capdavant de la Cape Philharmonic amb La Traviata i dirigeix altres òperes, concerts i gales; Director assistent del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i del Gran Teatre del Liceu amb òperes com Elisir d’amore, Cléopatre, Parsifal, La Bohème o Il Trovatore; Director titular del Coro de la Orquesta Ciudad de Granada i des del 2013 de la Coral Càrmina.
És professor al Conservatori Superior de Música del Liceu -com a director de la seva Jove Companyia d’Òpera ha dirigit diversos títols de Mozart, Rossini, Puccini, Menotti, Donizetti, Bizet, Von Suppé o Toldrà- i de l’ESMUC, on ha dirigit el seu Taller d’Òpera amb òperes de Mozart, Britten, Donizetti o Händel, el Conjunt s.XX, Conjunt de Música Antiga i Orquestra Simfònica. Ha dirigit algunes de les orquestres més importants del país i ha sigut convidat a diversos festivals internacionals a Itàlia, Hongria, Argentina, Xina i Colòmbia.
Ha enregistrat diversos CDs per a Columna Música i Ficta i per a les ràdios austríaca i sud-africana, RNE-Radio Clásica i Catalunya Música.