L'ART I LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL: jornada de crítica, anàlisi i mediació de la LIJ

L'ART I LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL: jornada de crítica, anàlisi i mediació de la LIJ

Sarrerak ikusi
L'ART I LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL: jornada de crítica, anàlisi i mediació de la LIJ

L'ART I LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL: jornada de crítica, anàlisi i mediació de la LIJ

Biblioteca Montserrat Abelló. Carrer dels Comtes de Bell-Lloc, 192, 200, 08014 . Mapa ikusi


Online salmenta itxita.

Informazio gehiago jasotzeko ekitaldiaren antolatzailearekin harremanetan jarri.

Antolatzailearen datuak "Antolatzailea" eremuan daude.

Deskribapena

INTRODUCCIÓ

L’àlbum il·lustrat ha sigut considerat com la primera galeria d’art de la infància i no solament per aquells llibres que dialoguen directament amb pintors i escultors reconeguts, sovint amb una mirada humorística, o per altres títols que tracten sobre una obra o un artista destacat, sinó també perquè els il·lustradors —artistes de la imatge seqüenciada— treballen amb tota mena de tècniques i d’estils. Existeix un cert consens, doncs, a considerar que l’àlbum il·lustrat contribueix a l’aprenentatge del llenguatge visual en els primers lectors.

En el lema «L’art i la literatura infantil i juvenil» de la trobada d’enguany, el mot «art» es refereix també a la literatura com a art de la paraula i, en el cas de la LIJ, sovint com a interacció entre l’art de la paraula i de la il·lustració. Des d’aquests plantejaments, sorgeixen algunes preguntes com, per exemple, si les funcions que tradicionalment s’han atribuït a l’art, com qüestionar els principis, els tòpics i les idees preconcebudes, trencar amb formes i models heretats, provocar un efecte d’estranyament i de sorpresa, etc., poden entrar en conflicte amb la importància que, actualment, s’atorga al vessant didàctic en obres LIJ que es consideren de ficció. Per tant, la tendència a utilitzar la LIJ per a alguna cosa —per a abordar emocions, valors ètics o qualsevol altre contingut— desvirtua el sentit de la literatura com a art?, o, per contra, és una manera eficaç d’aproximar-se a la LIJ i de fer lectors? Des del moment que es troben valuoses excepcions a la disjunció art o didactisme, es pot dir que hi existeix verdaderament un conflicte? Fins a quin punt l’ensenyança —moral o d’altres tipus— condiciona els creadors de LIJ? Realment la lectura ha d’educar els nens i els adolescents? 


PROGRAMA

10-10.30 h Benvinguda i acte de record i homenatge a Bernat Cormand. 

10.30- 11.30 h Conferència inaugural, a càrrec de l'il·lustrador Pablo Auladell

11.30-11.50 h Pausa-Cafè 

11.50-12.50 h Taula rodona: «Art i didactisme: conceptes incompatibles?» Intervenen: Emma Bosch, Guillem Fargas i Mònica Carulla. Modera: Joan Portell. 

12.50-13.45 h Tallers (escollir-ne un):

                            Museu inventat in situ.  A càrrec de Glòria Gorchs

Quines relacions, segons el llibre Fantasia de Bruno Munari, fomenten l'elasticitat del pensament infantil? Hi ha àlbums il·lustrats i llibres d'art que parteixen d'aquestes relacions? 

Amb aquesta premissa muntarem una exposició col·lectiva de llibres que serà destruïda en 3,2,1...

                            Plàstica? Comencem per obrir-nos el cap. A càrrec de Kim Amate

A partir d’una proposta conceptual els participants hauran d’elaborar una imatge. Posteriorment, comentarem com ha pogut passar tot el que hagi passat…

13.45-14 h Comiat

___

 16- 18 h Funció i reptes de la crítica literària en la revista Faristol. (sessió interna).  Amb Arantxa Bea, Marc Alabart i tot l'equip de crítica de la revista.


Organitza           Amb el suport de           I el patrocini de 
Ibbycat. Consell català del llibre Infantil i Juvenil          OEPLI. Organización Españona para el Libro Infantil y Juvenil          Ministerio de Cultura. Gobierno de España 


Kasu honetan antolatzaileak ez du zehaztu adingabekoen politikarik sarreran, zalantzarik izan ezkero zuzenean antolatzailearekin harremanetan jartzea gomendatzen dizugu.

3 Iritziak Iritziak ikusi

Iritzia balioztatuta2022/05/21 egunean joan zen
Una jornada excel·lent
Només hi vaig ser al matí. La conferència, interessantíssima; la taula rodona, motivadora; el taller, farcit de llibres desconeguts per a mi, molt i molt bé. L'organització, molt correcte.
Mariona
2022/05/22
Iritzia balioztatuta2022/05/21 egunean joan zen
L'art i la literatura infantil i juvenil
L'art, la literatura i la didàctica si es troben junts són elements compatibles i enriquidors en els llibres. Només es necessita que l'adult ajudi a l'infant i a l'adolescent a saber identificar els Gehiago irakurri elements culturals i significats perquè també en pugui gaudir.
Mercedes
2022/05/21
Iritzia balioztatuta2022/05/21 egunean joan zen
Inspirador!!
Fa reflexionar en la importància de trobar el to i l'equilibri per no pecar d'alliçonadors a l'hora de crear i/o valorar la LIJ.
Montse
2022/05/21

Partekatu

Antolatzailea

Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT)

Xehetasunak ikusi